Kirje 1933-3-17, Helsinki

Rakkaimpani! ”Kiitos kirjeestäsi!. Onpa se ikävä juttu, kun menetämme niin hyvän karjakon, mutta eihän häntä voi väkisten pitää. Eikös tuntuis turvalliselta, jos Kaino olisi ollut talven rinnalla ja ottaisi nyt johdon. Mutta ehkä hänen voimat ei riittäisi. Ja jos riittää, niin voi se siitä selviytyä nytkin, kun otetaan ammattitaitoinen apulainen. Emme ole tästä vielä tuumineet tyttöjen kanssa, vaan eikö johdeta nyt asia niin, että otetaan jostakin koulusta nuori karjakko ja asetetaan se joko karjakoksi tai apulaiseksi, jos katsomme paremmaksi laittaa Kaino pääksi. Se on asia, jota täytyy perin pohjin harkita. Te osaatte paremmin kuin minä ratkaista. Karjakkoja on nyt helppo saada, jos kokeneemmankin haluamme, mutta tuumikaa nyt kumpi on parempi. Kokeneella voi olla omat oikkunsa, mutta peljättävä on kelpaako koulusta tullut pääksi ainakaan ilman koeaikaa. Jos Kaino ottaa johdon, niin sitten näkisimme kelpaako uusi. Ylentää on helppo, mutta jos epäonnistuu, niin alentaa on vaikea.Olipa omituista sen Hulmun myynti. Olikohan tuo niin, että taaskin piti käydä näin erehdyksen kautta. Se oli kaunis varsa, vaan kyllä siitä olisi tullut liian kevyt meille. Samoin jää Ylli keveäksi. Matti Oja kirjoitti minulle ja pyysi hankkimaan hänelle talonostajan. On se kova asia miehelle, joka on jokaisen huoneen nurkkakiviä ollut asettamassa ja melkein joka sarkaa ollut linjaamassa. Tämä meidän kesken.
Kyllä minun täytyy pyytämällä pyytää sinua tänne mukaani, kun tulen Marianpäiväksi kotiin. Luultavasti olen viime kertaa puhemiehenä ja haluan, että annamme tämän päivällisen kaikella arvonannolla. Ja sitä se ole, ellet ole mukana. Järjestä niin 26 pv olet valmis lähtemään mukaani. Silloin tulet olleeksi viikon täällä, jolloin voimme suunnitella kaikki. Tänä vainon aikana, jolloin yritetään viedä ihmisiltä kunnia ja maine, olen ajatellut jäädä syrjään, ettei tarvitse riidellä minusta. En tästä huutele, mutta tähän ajatukseen kallistun. Kyllä tuo Niukkasen vainoaminenkin on kauheaa. Eikä ole yhtään sanottu, etteivät yritä minuakin vielä entistä enempi sotkea siihen.–?. Waikka kyllä siinäkin voi erehtyä.
Ratkaisun annan olla niin kauan, kun Kerttu tulee, että saamme yhdessä tuumia. Luultavasti tuo rouva Miettinenkin rupeaisi, sillä epämiellyttävä lienee hänen toimi, kun lääkäriltä saa vain asunnon ja leipänsä saa ansaita hieromalla. Hän on 50 vuotias ja tekee vakavan vaikutuksen. 11 vuotta on hän omaa taloutta hoitanut, ja sitten kun mies tuli mielisairaaksi erään leskenä olevan kauppiaan taloutta ja lapsia kunnes hän meni uudestaan naimisiin. Mutta hänen taidoista ja säästäväisyydestä ei ole tietoa. Se Wilkunan Tanelin rouva hänet tuntisi, kun ovat asuneet samassa talossa, vaan ei viitsi niin oudolta ihmiseltä tiedustaa. Kaikessa tapauksessa en tee ratkaisua ennen Kertun tuloa. Korkeintaan panen sanomalehti-ilmoituksen ennen sitä ja sitä tietä koetetaan etsiä.
Illalla tulee Lahdensuo ja Vesterinen luokseni. Kyllä sanon silloin Lahdensuolle, mitä kokemuksia olemme saaneet R:stä. Näin jo tänään heidät, vaan en heti sanonut.
Elo Junttilan talon sain Maankiinteistöpankin lunastamaan. He olivat jo sen hyljänneet ja Elo hädissään kirjoitti minulle. Monta muuta Nivalan talojen asiaa ovat ratkaisseet päin mäntyyn. Pidin heille pienen luennon, mutta ei ollut pelastettavissa muita. Ja tähänkin nähden olisi ollut myöhäistä, jos yhden päivän viipyi. Heikki Knuutilan tilaa eivät myöskään lunastaneet. Hän oli itse täällä vaan ei auttanut. Sen jälkeen pyysi minua avukseen, vaan en voinut ryhtyä, kun juuri sain Elon asiasta herrojen muuttamaan päätöksensä, joka tietysti ei ollut mieleistä, kun jo Nivalaankin olivat ilmoittaneet kielteisestä kannastaan.
Ostin eilen teetä, voita ja leipää, joten lähden kotiin syömään. Keitän kello 7 teen vieraillenikin. Muurauttakaa nyt heti se perikamarin kamina, niin näkee tuleeko sillä toimeen, jotta voi tehdä takan, ellei se vastaa tarkoitustaan, kuten minä uskon. Se alaosa on vintillä ja täytynee se täyttää tiilillä, sillä se yläkerta on siksi raskas, ettei se pellin varassa pysy. Kirjoittakaa nyt kotikuulumisia ja ajatuksia myös emännän hankinnassa. Tervehtäin Kyöstisi