Kirje 1934-5-8, Kotona

Rakkaimpani! ”Kiitos kirjeestäsi, jonka Kalervo vasta tänään aamupäivällä kävi noutamassa postista. Lukiessaan portailla sitä, sanoi hän kyllä olisi mainio, jos vain tulen vuoksi uskaltaisi. Enempää emme puhuneet, kun Kalervon piti lähteä johonkin.Ei se kunta tarvinnut niitä perunoita paljon, vaikka valtuustossa se oli suureksi arvioitu. Salanteen Toivo oli sanonut, että vesijärveläinen perunansiemen arvioidaan 65p/kg. Kalervo sanoi meiltä saa 55p/kg niin paljon kuin tarvitsette joitakin tuhansia kiloja. Laatu on puhdasta. Meiltä saa tulla noutamaan. Kalervo tarjosi Juholalle. Hän lupasi 40p/kg. Meidän täytyy myydä sillä, sillä niitä on paljon.
Täällä on kaunis ilma. Viime yönä oli ollut kova ukonilma pohjoisilman suunnalla. Eetu kertoi, kun oli myllyssä, että näytti olevan yhtenä tulena ja luuli ensin tulipaloksi. Täällä ei satanut ollenkaan ja minä nukkua posotin tietämättä mitään. Eilisen päivän olin vinttiä järjestämässä, voi kun siellä oli mukava. Olisin niin monessa asiassa tarvinnut Vienoa siellä järjestämässä. Kerttua ei passaisi siellä pitää, sillä Kalervohan tarvitsee seuralaisen, sillä niin moniaalla on hänen työnsä. Ja hän laihtuu, vaikka miten koettais häntä ruokkia. Siitä en pidä, että melkein joka ilta on menoja. Kiitos, kun juuri Vieno soitti, tentit on läpäisty. – Tänään aioin jatkaa vintin siivoamista, vaan tuli mummuja, tyttösiä ja poikasia ja jokainen pyytää ja anoo jotakin. Sekin sepän emäntä aina käy puutteineen meillä ja voipi istua 4 tuntia ennen kuin saa asiansa sanotuksi. Pietarilan suhteen erehdyin. Hän näyttää työmieheltä niin kuin toisetkin. Meillä on nyt tosi kiire, sillä maat kuivuvat joutuin. Kalervo koettaa saada kevätkosteuden pysymään. Myllyssä on vuoroonsa Matti ja Eetu. Veikkokin on joinakin öinä lähettänyt Yrjön. Tosissaan ollaan pellolla, sillä ilma on ihmeellisen kuumaa ja nyt tuulee melkoisen kovasti ja kuivaa maita.
Rakennukselle ei ole ryhdytty sillä Matti Junttilakin tulee vasta ensi maanantaina. Se kivimies on sairas eikä kykene rakennukselle. Kyllähän siihen heti ruvetaan, kun saataisiin tätä ensi hyökkäystä sivu. Tuomessa on suuret kukan nuput. Kiitos soitosta. En paljon sanonut kiirehtimisestäsi rakennukselle, sillä Kalervolla ei ole paitaakaan, kun huuhtoo tuolla. Juuri tuli lantaa levittämästä uupuneena, niin ei saisi puhua muusta kuin mikä täyttää mielen. Kyllä Veikko oli iloinen Taikasta. Olen kirjoittanut Katrille. Hänellä on niin ikävä pyörää, kun toisilla on. Kirjoitan tytöillekin, vaan toisinaan ei tule mitään kun illalla niin nukuttaa. Leivoimme tänään rieskaa ja sitten menin perkaamaan Pirttiperästä tuotuja kaloja. Siellä oli toisi hyvä kalansaalis. Nyt voi sitten kysyä Kontiolta mitä hän tuumaisi, jos lähettäisin täältä kalatynnyrin ja siihen suolattaisiin. Kiire viemään tuota pakettia postiin äiti”