Kirje 1934-8-18, Helsinki

Rakkaimpani! ”Kalervolle osoitetussa kirjeessä oli niin tärkeä tiedonanto, että vaati kirjallisen ilmoituksen, ettei tule erehdyksiä lähettäissä. Se on parin tuhannen tilaus, joten täytyy toimittaa mahdollisimman pian.Lähden tänään sinne Laatokan rannalle, joten saan taas pari yötä keppuroida junassa. Mutta ilman työtä eivät joukot pysy koolla tällä villityksen ajalla. Sitten seuraavana pyhänä menen Satakuntaan ja tapaan Katrinkin, sillä ne puuhaavat kokouksen Kiukaisiin. Jos haluat käydä Katrin työhön tutustumassa niin tule silloin. Nukun Tampereen asemalla junassa silloin 26 pv aamulla, kun Oulun juna tulee sinne. Mutta anna tieto, jos tulet, että tiedän olla vastassa. Odotan juuri puhelua kotiin. Juna lähtee vasta 1/2 12 yöllä, joten aikaa vielä kirjoitella puhetta.
Lahdensuolle puhuin R:stä. Hän sanoi niissä voi pettyä. Meidän täytyy panna pois, sillä luulimme oikein hyväksi. Mm. oli 10 emakkoa jättänyt talvella astuttamatta eikä puhunut sanaakaan. Tehkääpä nyt Katrin, Siirin ja Martan kanssa sopimus, niin tuntuisi pohja lujalta. Mutta puhu Siirille siitä kyläilemisestä kasvattavassa mielessä, että itsensä vuoksi olisi paras välttää, ettei väsyisi. Martasta on myös kulmat hioutuneet Wilkunoilla. Wähempää kuin 1800 mk ja kengät ei heille ole syytä tarjota. Ja Katrille 2000 mk. Koettakoon Katrikin kuulostella lisää, joille voi 1500 mk luvata. Toisin sanoen vähemmän kuin Siirille ja Martalle. Kerttu voisi kirjoittaa karjakoista Ainolle tai sille Seppälän opettajalle, ellei Kaino ryhdy siihen talveksi. Kirjoittakaa nyt, että kuulen oletteko kallistanee korvianne ehdotukselleni. Syd. terveiset Kyöstiltäsi”
Huom! Muuta heti saatuasi tämän kirjeen karjakon kontossa se ensimmäinen otto 200 mk, koska se oli sellaiseksi merkitty siinä Ilmajoen kirjeessä”