Kirje 1934-8-25, Helsinki

Rakkaimpani! ”Torstai-iltana kävin Kontiolla. Siellä oli Anna- Leenan mummu, sillä Matti oli tuonut tuon kodittoman vanhuksen tänne. Hän on väliin Matin väliin Hanneksen lesken luona, jolla on toimi kesäravintolassa, vaan joutunee toimettomaksi syyskuun 1 pnä. En tohtinut puhua sanaakaan minun puutteestani, sillä siinähän niitä olisi ollut kaksikin, vaan en uskalla 77 vuotta vanhaa kuuroa mummoa ottaa ja nuoremmasta en mitään tiedä.Tänään vein Helsingin Sanomiin seuraavan ilmoituksen; ”Opiskelevan tyttärensä kanssa asuva helsinkiläinen virkamies haluaa ehdottomasti luotettavan ruuanlaittoon tottuneen taloudenhoitajan. Tointa haluavat voivat lähettää palkkavaatimuksensa ja suosituksensa ennen elokuun 30 pv H.S. toimistoon osoitteella 5 huoneen hallitus Huom! Konekirjoitustaito suotava.” En tiedä johtaako se mihinkään tulokseen, mutta eihän tuo suuri kulunki ole. Ratkaisua en tee ennen Kertun tuloa.
Oletteko te karjakkoasiassa tehneet mitään? Ehkä nykyiselle olisi sanottava, että etsimme tottuneempaa. Illalla olin Räsäsellä saunassa. Hän sanoi lähettäneensä peltin siihen kaminaan. Sen voi panna sinne alas syrjälleen tai tavalliseen asentoon. Kirjoitan tästä lapun Kalervolle.
Puhun vielä emäntä asiaa. Tietysti olisi hyvä, että Hanneksen leskellä olisi toimi. Mutta minulla on epäilyksiä niiden ravintolaihmisten sopivuudesta, vaikka en ole häntä nähnyt kuin yhden kerran. Hänellä on poika, joka kuuluu olevan hänen vanhempien luona. Kuuluu nyt asuvan jonkin kassaneidin kanssa, joten asunto ei tunnu epäilyttävältä. Hyvin hän oli nälkiintyneen näköinen silloin kun kävi Hanneksen kanssa. Hänen kunnollisuudesta olisi vaikea ottaa selkoa, joten häntä en ole ajatellut ja peljättävä olisi, että silloin tällöin turvautuisi mummukin taloon. Anna-Leena sanoi, ettei nyt tarvitse niitä ohrajauhoja lähettää, kun hän on täällä. Mummu vedet silmissä muisteli hyvyyttänne. Elna on Tullihallituksessa vielä, vaan vaikeuksia tuntuu tekevän ruotsin kielen puute, kun huonolla käsialalla kirjoittavat. Minä en menekään Eurasta Turkuun, sillä minulla on maanantaina eräs kokous täällä. Mutta Katrin luona käyn ja samalla rahoitan hänet kotimatkaa varten. Tervehtäin Kyöstisi”