Kirje 1935-1-12, Helsinki

Rakkaimpani! ”Kirjoitin Veikolle. En tietysti puhunut metsäajoista, sillä niistä olen ajatukseni lausunut. En lähettänyt myöskään rahaa, vaan kehotin selostamaan tarpeensa Kalervon mukana. Kalervon tulee myös laskea kaikki viime vuoden työmiesten palkat ja kuinka monta palkattua henkeä on ollut syömässä, sillä tarvitsen ne tapaturmayhtiölle, kun ruoka lasketaan myös palkaksi. Viime vuonna en saanut näistä kunnollista ilmoitusta ja ehkä sen tähden ovat taas ennakkomaksua korottaneet. Tuli kuitti tänään, jossa Heikkilä-Mehtälä väestä vaaditaan 2698 markkaa. Verotuksia varten saa Kalervo tuoda myös kaavakkeet ja tarpeelliset tiedot, sillä kaikki veroilmoitukset on tehtävä tammikuun kuluessa. Tuokoon myös sen Itkosen kunnallismiehen käsikirjan, että hän saa lueskella sitäkin valtuus- ja taksoitusmiehenä. Sitä nykyistä taksoitusta varten ei liene keneltäkään vaadittu ilmoitusta, kun ne vuosi sitten annettiin.Olisin niin mielelläni kävässyt kotona monestakin syystä, mutta Hammoren oli niin sairas eilen, ettei luullut kykenevän tänne, mutta on hän kumminkin ollut täällä, tosin sairaana. Olisin myös halunnut tietää, millä olen sinua loukannut, sillä en tiedä aavistustakaan. Vieno kirjoitti ja kehotti heti panemaan pois neiti Tirkkosen. Oli puhunut Anni Kalliselle, ja hän oli pitänyt sitä vaarallisena. Ja kyllä hänet täytyy pois saada keinolla millä hyvänsä, kun Kerttu tulee, sillä oudosti hän käyttäytyi Vienolle ja Katrillekin. Meni pois mm. kun tiesi näiden lähtevän. Minun täytyy ottaa heti asia esille, kun Kalervo tulee, sillä täytyyhän jonkun olla talossa kun hän lähtee ja minä en jouda semmoisiin tehtäviin.
Jännitettynä odotan eduskunnan kokoontumista. Keskiviikkona on presidentillä päivälliset, joihin menen. Sinullekin oli kutsu vaan ilmoitin, että olet maalla. Myöskin olisi kutsu Ranskan ja Saksan lähettiläiden luo. Puhemiesten vaali kiinnostaa ihmisten mieliä, sillä hallitus ja sen kannattajat pelkäävät minua hieman, mutta eivät uskaltane myöskään syrjäyttää. Liitto kertoi minun tulevan Haapajärvelle 27 pnä. Tietysti en pääse, sillä meillä on asema kuumimmillaan. Wien nämä kirjeet postiin ja menen illalla saunaan, kuten tekin, sillä ilmojen muutos repii ruppiani. Kaino ottanee kassan hoitoonsa. Varota nyt, että panee tarkoin ylös kaikki, ettei tarvitse aina nurrunmielellä sitä tarkastaa. Sydämelliset terveiset teille kaikille Isältä”
JK. Jos Hautalan emäntä kauppaa sitä ainoaa myllyn osaketta, niin maksa siitä viime vuoden osinkolipun kanssa 1100 mk
JK. Kirjoitin Weikolle illalla, kun kuulin hänen halonajoon aikovan. En soisi sitä, sillä heti on syyttäjiä, että ahnehtivat köyhien leipää. Kyllä Weikolla on kotona työtä ja myymistä myös, että voi asiansa hoitaa. Ja minäkin voin antaa jos tarvitsee, vaikka merkitsen ne tilille, kun tiedän Mehtälän kannattavan paremmin kuin Heikkilän, kunhan tästä nikarasta pääsee.
Soitan taas illalla, kun menen kotiin, että kuulen miten vaisusti tai kalkkevasti vastaat. Mutta vastaa vain vointisi mukaisesti. Minun kävi illalla niin, että tulen saunaan kotiin, jos vaan edelleen olet nurrusena. Tosin on minun vaikea pyytää lomaa, kun af Heurlin on Afrikassa, mutta sitten ei ole toivoakaan, kun eduskunta tulee. Ehkä verotuksien vuoksi olisi välttämätön pistäytyä”