Kirje 1935-7-10, Kotona

Rakkaimpani! ”Kiitos kirjeestäsi. Meille tulivat ne Sailo ja se nainen vieraaksi. Kalervo toivoi, että koettaisimme suhtautua niin, ettei vierailu kestäisi kovin kauan, sillä meillähän on työtä sylin täydeltä. Tänään he Kalervon kanssa menevät Mehtälään ja aikovat siellä saunatakin.En saanut tätä kirjettä tänään postiin, sillä Huhtalan johtama retkikunta tuli klo 10 aamulla ja siihen asti Tellervo levoton. En nyt voi lasta syöttäissä kirjoittaa, kun täytyy pullosta pitää kiinni. En tohdi töistä ajatella mitään, sillä minäkin näen niin paljon puutoksia. Vesisäiliö korjattiin putket tyhjennettiin, kun nekin olivat melkein täynnä savea. Nyt ollaan täydellä höyryllä turnesmaalla. – Saha käy tosi hyvin. Kävin juuri katsomassa ja rästimiä laittavat Pesämaa ja joku Mikko, vaan sanoivat olevan siellä ylhäällä niin kylmän, että kädet ovat kontassa.
Kunpa Sinä jaksaisit kaiken ottaa rauhallisesti nuo Kalervon teot, sillä hän toisella puolen on kuin unessa kotitöille. Tämän sanon vain rauhoittaakseni Sinua, sillä luulen ja uskon, että hän on ajatuksineen muualla. Hän ei kestä sanomista, sillä hän kieltämättä on lahjakas ja työtaitoinen vaan hän ei voi eikä osaa käyttää yksistään kotia varten leiviskäänsä. Olen monesti ajatellut, jos minussakin on syytä tuohon uneksimiseen, sillä enhän tiennyt, että olin raskaanakaan, sillä muistan, kun Sinä tulit kotona käymään myöhällä syksyllä niin huomautit sen minulle. Sydämestäni toivon, että Jumala antaisi hänelle oikean valon näkemään kodin arvon, että sekin kaikki on hoidettava oikealla ajalla.
Veikko on niin murtunut, ei hän jaksa vielä suhtautua siihen, että se häiritsisi syöntiä ym. Tuulikkia ei sanonut voivansa viedä Mehtälään, kun kaikki tulee vierasta. Heti Veikko sanoi, ei Kerttu jouda, täytyy ottaa vieras. Iidaa hän ei aluksi oikein tahtonut vaan nyt hän kysyi saattaisiko pyytää Iidaa. Mitenkähän Iida siihen suhtautuu. Emme ole vielä hänen kanssaan puhelleet, sillä meidän täytyisi ensin pyytää Ruosteperän Katria Iidan tilalle. Koetamme tämän asian pian saada kuntoon. Jumala kulkee niin lähellä kotiamme. Pyydämmehän Häneltä rauhaa.
Hautalan emäntä toi tänne yhden osakkeen Jyrkän myllyyn, jonka hän nyt sai Kärenlammin lopullisessa perinnönjaossa osakseen. Kertoi Rautaojan Heikin vieneen saamansa osakkeen Juholalle ja saanut 1250 mk, kun vain on kaksi kuponkia ottamatta. Tämän ja viime kesän kupongit. Se on siis Kärenlammin nimellä. Hän aikoi käydä loppuviikolla kysymässä ostatko Sinä. Meillä ei kyllä ole rahaa.
Tuo perikamarin takka minua pelottaa, että se on lapselle liian kylmä, jos Tellervo jää meille talveksi. Täällä on ollut niin kylmä, että on täytynyt yhtenään lämmittää huoneita, Sitten Vienon levähtäminen on yksi tärkeimpiä kysymyksiä, sillä kotona levähtämisestä ei tule mitään, sillä Tuulikki on niin kiintynyt ja Tuulikki nukkuukin Vienon huoneessa vielä. Keskiviikkona puhuin Idalle Mehtälään menosta ja hän oli suostuvainen menemään Veikon vuoksi. Tänään koetamme saada Ruosteperän Katrin käsiimme ja koetamme saada postiin sen näytepaketin. Tellervo nousi joten täytyy lopettaa, vaikka aina kun pääsee kirjoittamisen alkuun tulle yhä uusia ja uusia asioita, joista tahtoisi puhua. on niin turvallinen olla kun Aune on täällä. Jumala suojatkoon Sinua. omasi”