Kirje 1935-7-17, Kotona

Rakkaimpani! ”Kiitos kaikesta siitä suuresta avusta, mitä siellä sain kokea. En viitsi ajatella niitä markoissa, sillä lasku olisi suuri. Olen usein ajatellut, että joskus kaikki markoissa maksan, vaan taitaa olla haaveilua kaikki, sillä niin niukka on tuo pankista tulokin ainoastaan 40 mk vuodessa, jos vain ei satu ylimääräistä kokousta, jota ei ole tapahtunut minun ollessani jäsenenä isännistössä. Sain yksin olla makuuvaunun kopissa. Pietarila oli Humulla vastassa, vaan niin vähän on lunta, ettei tahdo saada rekeä pois raiteista. Tuvassa oli Tellervo vastassa ja hän näytti tuntevan, sillä riensi syliini, etten tahtonut saada vaatteita pois päältäni ja ei tahtonut mennä sylistäni pois kenellekään. Hän on niin kultainen pikku pulu. Kohta kun hänet näet ja nukutte yhdessä. Hän niin mielellään nukkuu vieressä. Luultavasti hänellä on vähän kylmä.Niin sitten surumme ??tävänä tornit sitä todistavat muistava, mutta eihän mikään ole omaamme. Kaikki annetaan ylhäältä. —
Markku kävi kertomassa miten kaikki suot ovat aivan sulina ja voi luoda vielä ojia. Sitten hän kertoi tytöstään Martasta, että hän ei mennyt vastaamaan oikeuteen vaan sen sijaan haukkui isänsä oikein ilkeästi, että on nostanut semmoisen hälyn tyhjästä. Iida Sarja kertoi, että on kuulunut semmoista, että Martan tykönä kulki, kuka semmoista tyttöä tahtoi. Toiset palvelijat ovat kaiken salanneet isäntäväeltä ja nyt vasta ruvenneet puhumaan oikein. Martta meni Mehtälään kutomaan sitä kangasta, sillä kangaspuut olivat tyhjänä.
Vieno tulee torstaina kotiin. Kalervo tuli onnellisesti kotiin ja Pietarila lähti heti illalla. Hänen täytyi mennä sen sotaväkeen menon vuoksi. Lääkärissä hän kävi myöskin ja antoi todistuksen hänen vaikeasta sairaudestaan ja oli kehottanut menemään Ouluun, että otetaan röntgenkuva, niin tulee tarkemmin selville. Lääkäri on aikonut tulla meille vieraaksi, kun Sinä tulet kotiin, niin muista tuoda hedelmäveitset, kun täällä olevat ovat niin huonoja. Kyllä tätä jo tuli ja niin sekavaa. Muhja Jussi on kuollut H-Vedellä ja tuodaan tänne haudattavaksi ensi sunnuntaina. Tervehdys omaltasi”