Kirje 1935-7-4, Helsinki

Rakkaimpani! ”Olen virallisen kesäloman jälkeen pitänyt nyt kesälomaa, sillä näin huolettomia päiviä ei minulla ole ollut pitkään aikaan, kuin nyt, jolloin ei ole iltatöitä ja yksistään pankissaolo on lepoa minunkaltaiselle, joka olen tottunut pitkään päivätyöhön.Teidän huolet minuakin painavat vaan kun en voi niille mitään, niin koetan niitäkin sammuttaa. Mutta kokonaan en voi unohtaa, sillä niin liian paljon, mitä siellä tarvittaisiin. Pistän paperille ikään kuin muistilehtiöksi, mitä pitäisi tehdä. Se on pelottava luettelo, joka kysyy työtä ja varoja, jos sen kokonaan toteuttaa. Kyllähän näissä töissä on sellaisia, jotka olisi pitänyt ennen tehdä, jolloin palkatkin olivat alemma, kuten latojen laitto ja puimahuoneen työt, mutta ne nyt on otettava sellaisena kuin ovat. Ellei Dering traktoria saada kuntoon, niin on noudettava vanha Fårdsson ja sahattava sillä latvoista rimoja, sillä se laitos täytyy saada nyt kattoon eikä hyviä lautoja saa käyttää muuhun kuin päätyihin ja räystimiin. Ja kaikki vanhat rimat on käytettävä ja revittävä irti niistä kentällä olevista vanhoista katoista, kun niitä ei mihinkään käytetä. Nyt ovat vaan tiellä. Ne lehteripuut, joita on siellä käytetty, ovat liian hyviä rimoiksi katolle. Ne tarvitaan aitoihin ja rakennustöihin. Luulen Kalervon olevan samaa mieltä.
Anna Kalervolle tuo muistilista, sillä siinähän on vain tehtävät eikä mitään arvosteluja. Toivottavasti hän jaksaa nyt valvoa nuo tehtävät, sillä ilman kiinteää johtoa ei niistä tule mitään. Ellei itse jaksa niin täytyy ottaa mies, joka määrää ja jota kuunnellaan. Kaino myös voisi olla päreen ja rimojen järjestäjänä, sillä hän pian arvioi mitä annetaan ja mitä ei. Toisin sanoen ei liian hyviä rimoiksi eikä liian huonoja pintoja, joihin ei tartu naula. Ja tellingit täytyy aina varata asian mukaiset, ettei tule vahinkoja. Katolta voi kattaa myös, jos laudottaa tai rimottaa sitä silmällä pitäen. Kulmiin pitää olla vissit miehet, ettei tule vuotavia. Wanha isäntähenki kirjoitutti taas näin paljon, vaikkei tästä taida olla teille mitään hyötyä. Waan osaatte sinä ja Kaino keskustelle Kalervon kanssa, kun toimeenpanon aika tulee, sillä hyvä on teidänkin tietää mitä tulee. Koetan saada tämän iltatyöni vielä viimeiseen junaan, jotta saatte tekin ajattelemisen aiheita, mitä siellä pitäisi aikaan saada. Ostakaa sammalia. Marja-aikana ei sammalia kannata nykkiä. Ne on nyt ostettava. Teidän huolia muisteleva Isä”
Muistilista tehtävistä töistä:
Ukkolan katto tien puolelle
Puimahuoneen laitto
Pumpun korjaus
Vesisäiliön korjuu
Tallin kengitys ja korjuu
Lattioiden laitto
Navetan välikaton parrujen vahvistaminen
Sikalan kohdalta välikatto laskettava?
Kuuivausriihen alalattian pano
Latojen kattamisia Korpihaalla ja Joella
Navetan välikaton parrujen vahvistaminen. Myöskin on harkittava olisiko sikalan kohdalla välikatto laskettava. Kuivausriihen alalattian pano.
Näiden suhteen huomautan seuraavaa: Välikamarin rossilattian niskat ovat olleet useita vuosia pönkän varassa, joten ne olisi uusittava ja lattia korjataan. Äidin kamarin lattia olisi otettava ylös ja multapenkit tiivistettävä. Sama olisi salille tehtävä. Äiti oli vaille sinne uutta korkkimattoa, jos se on välttämätön niin entinen siirretään äidin kamariin. ”