Kirje 1936-8-4, Helsinki

Rakkaimpani! ”Taas tässä olisi Kalervolle ohjeita. Koeta nyt vaikuttaa, ettei hän ryhtyisi muovailemaan mitään, sillä häntä tarvitaan nyt kaikkialla ja terveisillä eivät työt tule johdetuksi, ellei ole mukana. Sen luulisi hänenkin huomaavan, sillä työtä on valtavasti, joten väkeä on entistä enempi pidettävä, sillä myöhemmin, kun päivät lyhenevät ja käyvät epäsuotuisimmiksi, tulevat työt kalliimmiksi. Se on kokemukseni syystöistä. Ja ellei silloin saa kutakin ajallaan, niin syntyy onneton ruuhka, joka rankaisee monella tavalla. Sen tähden ei väen pitoa saa hellittää vaan lisätä. Viime vuotisia rukiita saa myydä, jos tulee rahan puute. Muurari pitää ottaa myös heti kuivaajan muurien tekemiseen. Tiedän, että suuren väen pito on raskasta palkkojen ja ylöspidon vuoksi, mutta vielä kiusallisempaa on myöhästyneenä kilvoitella, eikä kärsimys siitä pienene. Ja työtä on aina vakinaiselle väelle. Kyllä minulla olisi Kalervolle paljonkin lueteltavia töitä vaan toivottavasti hän näkee itse.Lähden aamulla Enso Gutzeitin matkalle 3 päiväksi. Pyhänä ehkä käväsen Katrin luona. On niitä ihmisten asioitakin vielä ajamatta, mutta en ole ehtinyt niitä kaikkia hoitaa, kun virastoaikana pitäisi liikkua, eikä ole sopivaa aikaa juosta. En ole saanut niitä minulle tulleita kutsukirjeitä, vaikka lupasitte lähettää. Ne ovat tarpeellisia, että osaa kiittää, vaikkei menekään. Se mistä meni maksu, on merkillä varustettava tai menee toisen kerran maksu. Paras on sanoa postilaitokseen, että ohjaavat minun kirjeet tänne Suomen Pankkiin, sillä muuten ne jäävät sinne, kuten on tapahtunut.
Nyt kai olisi aika kysyä karjakolta haluaako hän olla marraskuuta pitemmälle. Jos on, niin on paras pitää. Muuten kysyn Orismalasta tai voihan Kerttu kirjoittaa rouva Aarteelle. Mutta sekin on aikanaan tehtävä, sillä eiköhän karjakko voi jo tehdä päätöksensä Lieneekö Weikolla rukiita myydä vai pitääkö minun häntä rahoittaa.
Minulla alkaa veronmaksu tässä kuussa, joten en voi koko palkkaani sinne saada kuten viime kuussa. Koettakoon nyt Kalervo ja Kaino saada jonkinlaisen päätöksen sille kassakirjalle ja verratkoon konttoja, ettei tulisi vahinkoja. Arvattavasti on Kainolta toukokuun otot pois kontosta kuten oli Markunkin ja sen jälkeen on kaikki tarkastettava, sillä en tarkastanut muiden kuin Markun tilin. Kyllähän minulla olisi näitä, mutta en halua muuta sanoa kuin mikä on välttämätöntä. Sydämelliset terveiset teille Isältä”